Grad Sunca Novosti

U prvom kvartalu povećan broj posjeta “Gradu Sunca”

“Grad Sunca” u prvom kvartalu 2024. godine zabilježio je značajan rast posjeta i noćenja u odnosu na isti period prošle godine, a i ovaj put prednjačili su gosti iz Srbije i regiona, dok je zabilježen i povećan broj turista iz Evrope i svijeta.

U ovom sportsko-turističkom kompleksu u prvom kvartalu najduže su boravili sportisti, kojima su lijepo vrijeme i vrhunski uslovi za rad omogućili odlično odrađane zimske pripreme, a pored velikog broja fudbalskih ekipa gosti „Grada Sunca“ bili su odbojkaši, vaterpolisti, košarkaši….

U isto vrijeme Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je rezultate za februar 2024. godine kada je u pitanju Republika Srpska. Kako je navedeno u Republičkom zavodu registrovana su 31.664 dolaska turista, što je u odnosu na januar ove godine rast za 18,8 odsto. Takođe, u drugom mjesecu ove godine došlo je i do rasta broja noćenja turista, kojih je registrovano 88.858, za 16,6 odsto više u odnosu na prvi mjesec.

Prednjače strani turisti, kojih je u februaru u RS stiglo 18.717, a najviše iz Srbije (6.975), Hrvatske (4.773) i Slovenije (2.299). Turisti su najviše posjećivali turistička i planinska mjesta, a zatim banje, i najviše su boravili u hotelima i sličnom smještaju.

Kada su u pitanju podaci na godišnjem nivou, broj dolazaka turista u februaru ove godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, manji je za 1,2 odsto, a broj noćenja manji je za 0,3 odsto.

Takođe, značajan trend rasta dolazaka i noćenja Republika Srpska ima od turista iz Velike Britanije i Rumunije, uz tradicionalno prisustvo turista iz zemalja regiona, a zatim i Turske, Austrije i Njemačke.