Novosti RDT Swisslion

Svijet zabrinut zbog rasta cijena kakao zrna: Čokolada postaje luksuz?

Cijena kakao zrna na svjetskim berzama u posljednjim mjesecima naglo je porasla, dosegnuvši istorijski maksimum od preko 10.000 dolara po toni. Ovaj skok cijena za više od 150 odsto u odnosu na prethodne mjesece uzrokovan je lošim usjevima u zapadnoj Africi, gdje se nalaze dva najveća proizvođača, Obala Slonovače i Gana. Ekstremne vremenske promjene i bolesti kakao mahuna dovele su do značajnog smanjenja proizvodnje, što se odrazilo i  na globalno tržište.

S obzirom na to da ove zemlje snabdijevaju oko dvije trećine globalnog tržišta, svaka promjena u njihovoj proizvodnji izaziva značajne oscilacije u cijenama. Cijene kakao zrna su u poređenju s martom prethodne godine porasle za više od 250 odsto.

Ovaj trend zabrinjava svjetske proizvođače čokolade koji već najavljuju moguće poskupljenje svojih proizvoda. Kompanije se suočavaju s izazovom kako premostiti rastuće troškove proizvodnje. Izvršna direktorica za proizvodnju u trebinjskoj prehrambenoj industriji “Swsslion Takovo” Vesna Vujović Curać ističe da će ova situacija uticati na pad proizvodnje i potrošnje, te da će proizvođači morati prilagoditi cijene slatkiša.

– Nemamo jasnu sliku kako će proizvodnja čokolade i proizvoda na bazi čokolade izgledati u narednom periodu, kako ćemo organizovati proizvodnju sa ovim poskupljenjima. Vjerujem da će doći do pada proizvodnje i potrošnje, ali i da će proizvođači dugoročno gledano morati ova poskupljenja kakaoa ukalkulisati u prodajnu cijenu slatkiša, što će se odraziti na potrošače – rekla je Vujović Curać.

Ona je dodala da duže od deceniju i po radi u ovoj industriji, te da je trenutno zaista riječ o istorijskom maksimumu.

– Unazad godinu cijena kakao zrna se kretala od tri do četiri evra po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i zemlje iz koje se nabavlja. Mi imamo zaliha za nekoliko narednih mjeseci i racionalno ćemo ih koristiti – kazala je Vujović Curać.

Svjetska potražnja za čokoladom već je ugrožena nedostatkom kakaoa, što bi moglo rezultirati rastom cijena proizvoda. Loši usjevi u zapadnoj Africi, glavnom regionu proizvodnje kakaoa, doveli su do najvećeg deficita u snabdijevanju kakaom u posljednjih 60 godina. Međunarodna organizacija za kakao predviđa deficit od čak 374.000 tona za sezonu 2023-2024.

Industrija se suočava s izazovom kako upravljati ovom situacijom, jer se ne očekuje brzo poboljšanje. Na drugoj strani, brokeri na berzama profitiraju od ovog rasta cijena, dok proizvođači čokolade neizbježno moraju prenijeti troškove na potrošače. Kupci će možda morati plaćati više za čokoladne proizvode ili se suočiti s manjim pakovanjima, dok bi proizvođači mogli prilagođavati recepture svojih proizvoda kako bi smanjili udio kakaoa. Sve ovo ukazuje na mogući period povećanja cijena čokolade u narednom periodu.