Novosti

Cijene kakaoa obaraju rekorde

Cijene kakaoa obaraju sve rekorde, barem ako je sudeći po podacima trgovanja. Ova biljka se dugo nije vrednovala na tako visokom nivou, te se navodi da su cijene kakaoa skočile na najviši nivo u skoro pola vijeka, usred globalnog pada ponude.

Njujorški fjučersi za ovaj ključni sastojak za pravljenje čokolade porasli su na nivo iznad 4.200 dolara po metričkoj toni, što je najviša cijena za tu robu još od septembra 1977. godine.

Aktuelnom cijenom kakaoa je, naime, nadmašen i vrhunac iz 2011. godine, koji je rezultat zabrane izvoza kakaoa te godine od strane Obale Slonovače. Cijene su do sada, u 2023. godini, porasle za otprilike 75 odsto, a stručnjaci su skok pripisali lošim usjevima u dvjema afričkim državama: Obali Slonovače i Gani.

Te zemlje, naime, snabdijevaju svijet sa čak dvije trećine zrna kakaoa. Međutim, usljed ekstremnih vremenskih uslova i bolesti usjeva, kao i zbog manje upotrebe đubriva od strane farmera, došlo je slabije ponude. Početak žetve u oba regiona već je zaostao za prošlosezonskim tempom, prenose mediji, što izaziva strah od daljeg zaoštravanja ionako nedovoljno snabdjevenog tržišta.